Układ Endokannabinoidowy ma ogromne znaczenia dla naszego zdrowia
Grudzień 27, 2018
Cudowna Moc Konopii
Kwiecień 23, 2019

Kurkuma jest rozgrzewająca i lekko pikantna  w smaku, ma delikatny korzenny zapach. Jej główny składnik aktywny to kurkumina, której zawdzięcza pomarańczowo- żólty kolor i lecznicze właściwości, o działaniu m.in. przeciwbakteryjnym, i antynowotworowym. Kurkuma pomaga w trawieniu białek. Jest to składnik wielu potraw kuchni Indyjskiej i nie tylko, ma zastosowanie jako barwnik do ryżu i makaronu. Wykorzystuje się ją również jako naturalne lekarstwo w medycynie chińskiej, oraz w przemyśle kosmetycznym.

Jeśli chodzi o działanie antynowotworowe, to kurkumina działa przeciwko rakowi we wnętrzu komórki wyszukując i niszcząc komórki rakowe, a nawet doprowadzając do procesu samoniszczenia się raka. Naukowcy twierdzą , że zwalcza również raka skóry. Warto dodać, że kurkumina nie wywołuje skutków ubocznych. Badania pokazują, że zachorowalność na raka wśród Hindusów ( gdzie kurkuma jest powszechnie stosowana)  jest o wiele mniejsza niż w krajach zachodnich, nawet dziesięciokrotnie.

Działanie przeciwzapalne kurkuminy można porównać do leków typu nurofen. Podobnie jak olejki konopne usuwa ukryte stany zapalne w organizmie. Ponadto ma działanie odchudzające, a dodawana do każdego posiłku zmienia nasz metabolizm i przyspiesza redukcję tkanki tłuszczowej. Oczyszcza krew i wspomaga pracę trzustki i wątroby. Kurkumina działa pozytywnie nawet na niestrawność, pobudzając pęcherzyk żółciowy do produkcji żółci.

Kurkuma nazywana jest również ostryżem długim, lub szafranem indyjskim.

Jest to przyprawa z tej samej rodziny co imbir, ma zbliżone właściwości a nawet jej kłącze przypominają  imbir. Roślina ta występuje w krajach Azjatyckich a jej wysokość sięga do 100 cm.

 

Facebook